به چه كسي وكيل گفته ميشود؟
وكيل كسي است كه از طرف شخص ديگري، اعم از حقوقي يا حقيقي به موجب عقد وكالت براي انجام كاري مأمور ميشود.
طبق اصل 35 قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران در همه دادگاهها، طرفين دعوا (خواهان و خوانده) حق دارند براي خود وكيل انتخاب نمايند و اگر توانايي انتخاب وكيل را نداشته باشند بايد براي آنها امكانات تعيين وكيل فراهم شود.
وكيل در توكيل يعني چه؟
وكيل در توكيل به وكيلي گفته ميشود كه از سوي موكل خود اختيار مشخص كردن وكيل ديگري را براي او داشته باشد.
تعهدات وكيل نسبت به موكل براساس قانون مدني
تعهدات وكيل نسبت به موكل به شرح حدود اختياراتي است كه وكيل طبق وكالتنامه تنظيم شده با موكل، امضا نموده است اقدام نمايد.
در وكالتنامههاي رسمي كه از دفاتر اسناد رسمي صادر ميشود و يا وكالتنامههاي قضايي بين وكلاي دادگستري و موكل، قسمت حدود اختيارات وكيل مشخص شده است كه طرفين (وكيل و موكل) ميتوانند طبق خواسته خود حدود و اختيارات وكيل را اعلام نمايند.
تعهدات وكيل بستگي به اين دارد كه وكيل تا چه اندازه و در چه موضوعاتي از موكل اختيار و اجازه پيگيري امور را داشته باشد.
* طبق ماده ۶۶۶ قانون مدني، هرگاه از تقصير وكيل خسارتي به موكل متوجه شود كه عرفاً وكيل مسبب آن محسوب ميگردد مسئول خواهد بود.
* طبق ماده ۶۶۷ قانون مدني، وكيل بايد در تصرفات و اقدامات خود مصلحت موكل را مراعات نمايد و از آنچه كه موكل بالصراحه (با بياني روشن) به او اختيار داده يا بر حسب شواهد و عرف و روال، داخل اختيار اوست، تجاوز نكند.
* طبق ماده ۶۶۸ قانون مدني، وكيل بايد حساب مدت وكالت خود را به موكل بدهد و آنچه را كه به جاي او دريافت كرده است به او رد كند.
* هرگاه براي انجام يك امر، دو يا چند نفر وكيل معين شده باشد، طبق ماده 669 قانون مدني، هيچ يك از آنها نميتواند بدون ديگري يا ديگران دخالت در آن امر بنمايد، مگر اينكه هر يك مستقلاً وكالت داشته باشد، در اين صورت هر كدام ميتواند به تنهايي آن امر را به جا آورد.
* طبق ماده ۶۷۰ قانون مدني، چنانچه دو نفر به نحو اجتماع، وكيل باشند به موت (مرگ) يكي از آنها وكالت ديگري باطل ميشود.
* طبق ماده ۶۷۱ قانون مدني، وكالت در هر امر، نيازمند وكالت در لوازم و مقدمات آن نيز هست مگر اينكه تصريح و تأكيد به عدم وكالت باشد.
* طبق ماده ۶۷۲ قانون مدني، وكيل در امري نميتواند براي آن امر به ديگري وكالت دهد، مگر اينكه صريحاً و به روشني يا به دلالت قرائن و شواهد، وكيل در توكيل باشد.
* اگر وكيل كه وكالت در توكيل نداشته، انجام امري را كه در آن وكالت دارد به شخص ثالثي واگذار نمايد، طبق ماده 673 قانون مدني، هر يك از وكيل و شخص ثالث در مقابل موكل نسبت به خساراتي كه مسبب محسوب ميشود مسئول خواهد بود.
ادامه مطلب ....